Over DBCRA

De Dutch Business Club Rhône-Alpes richt zich op de ontwikkeling van een zakelijk netwerk in de regio Rhône-Alpes; de één na grootste economische regio van Frankrijk. Een strategisch en centraal gelegen gebied ten opzichte van de rest van Europa.

Symbolen_Logo

Doel

Onze leden bestaan uit Nederlandse en Franstalige mensen (Nederlanders of een andere nationaliteit), professioneel actief in dit gebied. Ons doel is praktische kennis en ervaring uit te wisselen en economische activiteiten tussen Nederland en Rhône-Alpes te bevorderen. Vanuit deze gedachte brengt onze club graag mensen met elkaar in contact. Bent u geïnteresseerd in Nederlands/Franse handelsrelaties of wilt u zakelijke activiteiten vanuit Rhône-Alpes in Nederland ontwikkelen? Dan is de DBCRA uw club.

Onze club is op 23 mei 2013 officieel opgericht en telt inmiddels zo’n 30 leden. Voor hen organiseren we maandelijks uiteenlopende zakelijke activiteiten, soms in samenwerking met andere internationale business clubs uit de regio. Daarnaast ontwikkelt en onderhoudt de DBCRA relaties met regionale organisaties en Nederlandse bedrijven en instituten om de naamsbekendheid van de club te bevorderen. Meer weten? Hieronder vindt u informatie over het bestuur, onze doelstellingen en onze externe relaties:

Bestuur

In de oprichtingsvergadering van de club is bepaald dat het dagelijks bestuur uit drie personen bestaat:

  • Voorzitter Bert Jan Haverkamp
  • Secretaris Jos de Koning
  • Penningmeester Herbert Borsboom

Daarnaast wordt het dagelijks bestuur ondersteund door het voltallig bestuur. Deze personen houden zich bezig met de organisatie van de clubactiviteiten, het initiëren en onderhouden van externe relaties en de verzorging van de communicatie tussen leden en externe relaties.

Hieronder vindt u een overzicht van alle bestuursleden:
 
Bert Jan Haverkamp

Voorzitter / externe relaties

Jos de Koning Secretaris
Herbert Borsboom Penningmeester
   
   
Jossy Res Voorzitter Team Communicatie en Tweede Secretaris
Laura Ketel Lid Team Communicatie
Jos de Koning Voorzitter Activiteitencommissie

 

Doelstellingen

Internationale handel zit in het DNA van Nederlanders en onze economie globaliseert meer en meer. Zaken doen in Frankrijk als je zelf niet Frans bent kan echter een aardige opgave zijn, zeker in het begin. Afgezien van de taalbarrière, werkt het allemaal net even anders dan in Nederland. Bedrijven hebben te maken met andere regels, instellingen en een verschillende businesscultuur (met haar eigen omgangsvormen), maar ook particulieren worden flink uitgedaagd met onbekende regels, instanties en gebruiken.
 business-around-the-world
In zo’n situatie is het handig informatie en ervaringen uit te wisselen met andere Nederlanders die in Frankrijk actief zijn. Er bestaan weliswaar verenigingen en sites voor Nederlanders in Frankrijk, maar die sluiten niet altijd aan op de behoeften van de Nederlander die zakelijk actief wil zijn in dit land. De DBCRA biedt graag een helpende hand. In het kort de voornaamste doelstellingen van onze business club:

 

  • bevorderen van de betrokkenheid en zakenrelaties tussen leden, zowel in economisch als in commercieel opzicht;
  • stimuleren en ontwikkelen van zakelijke contacten tussen leden en externe relaties;
  • samenbrengen en ontwikkelen van professionele kwaliteiten van leden in de regio Rhône-Alpes en daarbuiten;
  • delen van kennis, ervaring en informatie tussen leden op professioneel vlak;
  • functioneren als een zakelijk platform en regionaal aanspreekpunt voor Nederlandse bedrijven en personen die de ambitie hebben hun zakelijke activiteiten te ontwikkelen in Rhône-Alpes;
  • ontwikkelen van economische en wetenschappelijke samenwerking tussen de regio Rhône-Alpes en Nederland;
  • bijdragen aan de verspreiding van de Nederlandse business cultuur in alle sectoren.

De Dutch Business Club Rhône-Alpes onderneemt verschillende acties (financieel, commercieel, publicitair, etc.) die noodzakelijk zijn om bovenstaande doelstellingen te realiseren. Zo neemt de club ook deel aan diverse externe zakelijke evenementen in de regio Rhône-Alpes (of daarbuiten) om alle educatieve, recreatieve, culturele en artistieke initiatieven te promoten bij bijeenkomsten, debatten, congressen, optredens en feesten.

Externe relaties

In Memoriam

Het is met groot verdriet dat wij u op de hoogte stellen van het overlijden van Arnold van Veenendaal op 16 mei 2020.
 
Arnold is afgelopen maart, zoals hij zelf heeft gezegd “te pakken genomen door Covid-19” na een verblijf in de Savoie.  Sindsdien heeft Arnold letterlijk een strijd op leven en dood gevoerd en dit weekend heeft hij die strijd verloren.
 
We zullen Arnold herinneren als een gewaardeerd en actief lid van de Nederlandse gemeenschap in Lyon en omstreken. Zijn bijdrages aan het Sinterklaasfeest, de jeugdcommissie van Lys-Oranje, de activiteitencommissie van de business club DBCRA en zijn vice-voorzitterschap van de FANF zijn altijd vol enthousiasme en betrokkenheid geweest.

We wensen Jacqueline en Arnolds kinderen alle sterkte toe om dit verlies te dragen.
 
Bert Jan Haverkamp – Voorzitter DBCRA
Carla van Leeuwen – Voorzitter van Lys-Oranje